Et helt unikt nytt tilbud i Mandal!
Ved Mandal Spesialistsenter brenner vi særlig for Kvinnehelse og vi har et særlig sterkt ønske om å kunne gi et mest mulig helhetlig tilbud til våre pasienter med kroniske smerter.
Vi er derfor veldig stolte over at vi nå har fått tak i en samarbeidspartner med helt spesiell kompetanse:

Kristin Evjen er fysioterapeut med lang erfaring innenfor kvinnehelse og kronisk smerteproblematikk. Hun er genuint opptatt av mennesker og deres historie og har gjennom et langt yrkesliv tilegnet seg kunnskaper som gjør at hun møter sine brukere med en helt unik tverrfaglig tilnærming.
Kristin har følgende tilleggsutdanning:
- spesialist i sexologisk rådgivning
- sertifisert PREP- og parsjekkterapeut fra Modum bad
- kognitiv terapeut
- coach
- videreutdanning i ACT (aksept og forpliktelses-/ engasjementsterapi)
- klassisk og medisinsk akupunktur.
Kristin har base i Ålesund og vi er veldig takknemlige for at hun har sagt ja til å komme en tur til Mandal i blant slik at våre pasienter får nyte godt av hennes ekspertise. Pga lang reisevei har vi litt andre avbestillingsbetingelser for timer hos Kristin dersom vi ikke får fylt timen opp igjen. Man må da betale full pris dersom avbestillingen kommer kortere enn 24 timer før og halv pris dersom avbestillingen kommer oss i hende mellom 24-48 timer før. Vi er veldig takknemlig for at du avbestiller raskt dersom du ser at du ikke får brukt timen. Det er periodevis en god del venteliste for time hos henne.
Vi har sett at pågangen hos Kristin er såpass stor etter oppstart at vi jobber med å få henne inn i bookingløsningen, men inntil du finner henne der, kan du ringe 38605800 eller sende mail til post@mandalspesialistsenter.com for å bestille eller få informasjon om når hun kommer neste gang.
Neste planlagte besøk er 22.6-23.6.23.
Bekkenbunn

Bekkenbunnen er en kompleks funksjonsenhet som består av tre lag muskler som ligger innvendig i bekkenet. Ved et finurlig samarbeid klarer disse musklene både å holde våre indre organer på plass samtidig som de bidrar til at vi holder kontroll på både urin og avføring. Bekkenmusklene danner såkalte muskelslynger som bidrar til at vi klarer å lukke våre kroppsåpninger. Når det blir skade på muskulatur eller nerver kan det bidra til funksjonsnedsettelse og kroniske smerter. En fysioterapeut med spesialkompetanse på bekkenbunn kan bidra til å identifisere eksakt hvor problemet ligger slik at man får startet opp med riktig type behandling. Muskelspenninger kan oppstå i bekkenbunnen akkurat som ellers i kroppen og på samme måte som man får spenningshodepine ved stram nakke, så kan man få smerter i underlivet ved stramme bekkenbunnsmuskler.
Bekkebunnstrening
Selv om du er fysisk aktiv og trener andre deler av kroppen, trenes ikke bekkenbunnsmusklene automatisk. Bekkenbunnsmusklene bør, som all annen muskulatur, trenes spesifikt. Ved korrekt styrketrening av bekkenbunnen øker muskeltykkelsen og muskelstyrken. I tillegg heves bekkenbunnens posisjon i bekkenet og det gir bedre strukturell støtte til bekkenorganene. En godt trent bekkenbunnsmuskulatur kan trekke seg raskere og sterkere sammen når det er behov for å holde igjen for urin, avføring eller luft. Forskning har vist at bekkenbunnstrening, også under svangerskap og etter fødsel, har god effekt på forebygging og behandling av inkontinens og underlivsprolaps. Også eldre har god effekt av styrketrening.
Av kvinner med stressinkontinens opplever svært mange å bli bedre, eller helt bra, etter intensiv bekkenbunnstrening. I tillegg vil noen oppleve mer velvære med seksuallivet med en sterkere bekkenbunn.
Bekkenbunnstrening er enkel og uten bivirkninger. Du må trene riktig, effektivt og systematisk over lengre tid og det kan være lurt å få en innføring i riktig teknikk av en fysioterapeut med spesialkompetanse på området. Fysioterapeuten kan hjelpe deg med individuelt tilpasset treningsprogram, eventuelt med tillegg av hjelpemidler som biofeedback eller elektrostimulering.

Urininkontinens
Blant alle kvinner som har født antar man at så mange som mellom 15 til 25 prosent har stressinkontinens, lekkasje av urin ifb. med økt buktrykk, f.eks ved fysisk aktivitet, latter og nysing. Barnefødsler blir betraktet som en risikofaktor for urinlekkasje blant yngre og middelaldrende kvinner. For eldre kvinner er forekomsten økende, enten de har født eller ikke. Det er bred enighet om at bekkenbunnstrening bør inngå i førstelinjebehandlingen, særlig ved stressinkontinens, men også ved andre typer inkontinens. Bekkenbunnstrening kan også være nyttig ved anal inkontinens, altså lekkasje av avføring. Det er lurt å få en grundig legeundersøkelse og utredning av årsaken til lekkasjen før en starter med behandling av alle typer inkontinens.
