Selv om du er fysisk aktiv og trener andre deler av kroppen, trenes ikke bekkenbunnsmusklene automatisk. Bekkenbunnsmusklene bør, som all annen muskulatur, trenes spesifikt. Ved korrekt styrketrening av bekkenbunnen øker muskeltykkelsen og muskelstyrken. I tillegg heves bekkenbunnens posisjon i bekkenet og det gir bedre strukturell støtte til bekkenorganene. En godt trent bekkenbunnsmuskulatur kan trekke seg raskere og sterkere sammen når det er behov for å holde igjen for urin, avføring eller luft. Forskning har vist at bekkenbunnstrening, også under svangerskap og etter fødsel, har god effekt på forebygging og behandling av inkontinens og underlivsprolaps. Også eldre har god effekt av styrketrening.
Av kvinner med stressinkontinens opplever svært mange å bli bedre, eller helt bra, etter intensiv bekkenbunnstrening. I tillegg vil noen oppleve mer velvære med seksuallivet med en sterkere bekkenbunn.
Bekkenbunnstrening er enkel og uten bivirkninger. Du må trene riktig, effektivt og systematisk over lengre tid og det kan være lurt å få en innføring i riktig teknikk av en fysioterapeut med spesialkompetanse på området. Fysioterapeuten kan hjelpe deg med individuelt tilpasset treningsprogram, eventuelt med tillegg av hjelpemidler som biofeedback eller elektrostimulering.
Blant alle kvinner som har født antar man at så mange som mellom 15 til 25 prosent har stressinkontinens, lekkasje av urin ifb. med økt buktrykk, f.eks ved fysisk aktivitet, latter og nysing. Barnefødsler blir betraktet som en risikofaktor for urinlekkasje blant yngre og middelaldrende kvinner. For eldre kvinner er forekomsten økende, enten de har født eller ikke. Det er bred enighet om at bekkenbunnstrening bør inngå i førstelinjebehandlingen, særlig ved stressinkontinens, men også ved andre typer inkontinens. Bekkenbunnstrening kan også være nyttig ved anal inkontinens, altså lekkasje av avføring. Det er lurt å få en grundig legeundersøkelse og utredning av årsaken til lekkasjen før en starter med behandling av alle typer inkontinens.