Svangerskaps-omsorg

tett oppfølging når det passer deg

Kortreist svangerskapsoppfølging
-på dine premisser

Vi som bor i Norge er heldige som har et velfungerende offentlig  helsevesen med  dyktige medarbeidere med høye faglige  ambisjoner.  Alle gravide har rett på gratis helsehjelp i hele svangerskapet i den offentlige svangerskapsomsorgen.  Enkelte kvinner kan  av ulike årsaker ha behov for eller ønske om  en litt tettere  og litt mer personlig oppfølging enn det man får  på sykehus/helsestasjon. Derfor er vi stolte og glade over å kunne  tilby både ultralydkontroller og fødselsforberedende samtaler hos vår nye ultralydjordmor Ingrid Myre. 

Ingrid er opprinnelig fra Sirdal og har jobbet som jordmor i mange år på sykehuset i Vestfold, Tønsberg hvor hun de siste årene også har jobbet som ultralydjordmor.   

Fra sommeren  2023  vil  Ingrid gjøre sørlending av seg igjen og vi på MSS er kjempeglade for å ha fått henne med i teamet. 

Ultralydjordmor Hanne fortsetter som før hos oss, men hun tilbyr kun ultralydundersøkelse og ikke vanlig svangerskapskontroll.     

 

Råd før du blir gravid

Når du har begynt å  tenke på graviditet, kan det være lurt å innhente litt  informasjon i forkant.  Det kan være smart å sette seg inn i kostholdsråd for gravide, slik at du vet hva du skal gjøre når du har fått positiv  graviditetstest.

 For mange er det betryggende med en undersøkelse hos gynekologen i forkant slik at man er sikker på at man har den kunnskapen og oversikten man bør ha før man forsøker å bli gravid. 

Mange tror at det er lurt å kutte ut hormonell prevensjon 6 mnd før man forsøker å bli gravid.  Dette anbefaler vi IKKE (med unntak av p-sprøyte som kan sitte lenge i kroppen),  særlig dersom du har vært mye plaget med menstruasjonssmerter da du var yngre. Du slutter med prevensjon når du er klar for å prøve.   Første eggløsning etter at du sluttet med hormonell prevensjon kan komme innen kort tid (avhengig av prevensjonsmetode) og vanligvis er du tilbake i syklus innen 3 mnd. Med p-sprøyte kan det ta bortimot 10 mnd før du får menstruasjon tilbake, særlig dersom du har vært helt blødningsfri på denne. 

 Mangfoldige studier har bekreftet at hormonell prevensjon ikke påvirker muligheten din for å bli gravid i negativ retning. 

Ulempen med å bli gravid før du får normal menstruasjon tilbake er at det kan være vanskelig å vite når du hadde eggløsning og dermed hvor langt du er kommet i svangerskapet.  

 Det finnes imidlertid andre gode metoder for å kartlegge omtrentlig svangerskapslengde 

Ta gjerne kontakt med oss dersom du er gravid og usikker på hvor langt du er kommet.    

 
 
 

 

Svangerskapskontroll

Alle gravide kvinner i Norge har rett på 9 kontroller i svangerskapet.  Du kan lese mer om det på Helsenorge sine sider  her.    

Dersom du ønsker det, kan du også ta hele eller deler av denne oppfølgingen hos oss. Dersom vi avdekker risikofaktorer hos deg som tilsier at du bør følges videre i det offenlige helsevesenet, henviser vi deg selvsagt. Ta alltid med en morgenurinprøve til undersøkelsen. 

Prøven tas slik: Hold kjønnsleppene til siden. Vask deg med klut, foranfra og bakover. Få med midterste porsjon, altså skal ikke det første eller siste som kommer ut være med.  Slik sikrer vi at prøven er renest mulig og gir mest mulig riktig resultat. Dersom du ikke klarte å ta morgenurinprøve, bør urinen iallfall ha vært i blæren i 4 timer før du tar prøve.  Prøven kan oppbevares i kjøleskap dersom det er mer enn 2 timer fra den blir tatt til du har time.

 

 
 

Akupunktur i svangerskap

 Akupunktur har vært brukt i svangerskapsomsorgen i mange år, både på fødeavdelinger og i kommunehelsetjenesten.  Ultralydjordmor Ingrid har lang erfaring i akupunkturbehandling hos gravide som et tillegg til medisinsk undersøkelse og behandling. Dersom det er aktuelt for deg, medfører dette ingen  tilleggskostnad så lenge det gjøres i forbindelse med en planlagt kontroll hos jordmor.  Akupunktur kan også være aktuelt å prøve ved f.eks uttalt svangerskapskvalme og ved “modningsakkupunktur”  fra og med uke 37+0. 

 
 

om

Svangerskaps-omsorg

tett oppfølging når det passer deg

Ultralyd

 Alle gravide har rett på gratis ultralyd i det offentlige helsevesenet, men noen ganger  kan det være strevsomt å forholde seg  mange forskjellige personer både  i kommunehelsetjenesten og på sykehus. Andre ganger kan det være vanskelig med reisevei og fravær fra jobb og da er vi glade for å kunne tilby et kortreist fleksibelt tilbud hvor det i spesielle tilfeller kan være mulig å tilpasse  tidspunkt slik at det passer deg. Her hos oss kan du hos ultralydjordmor Ingrid kombinere  både vanlig  jordmorkontroll og ultralyd på samme konsultasjon dersom du ønsker det. Pass på at du da bestiller per telefon slik at vi får satt av  tilstrekkelig tid til deg og at du kommer på et tidspunkt hvor Ingrid har ultralyd tilgjengelig (Står også info om det på vår bestillingsside). 
 Ingrid samarbeider både med gynekolog her hos oss, med ultralydjordmor Hanne (som bare gjør ultralyd) og med de omkringliggende sykehus.  Les gjerne mer om ultralydtilbudet vårt her. 

Tanker rundt graviditet

 For noen er det å stå med en positiv graviditetstest i hånden en helt fantastisk god følelse, mens for andre er det langt mer komplisert.  Det kan være vanskelig å sette ord på ambivalens rundt barneønsket sitt og hva graviditeten gjør med kroppen.  Vi opplever at også selv de som har strevd lenge med å bli gravide, kan oppleve  mange tanker og bekymringer  når graviditeten endelig er et faktum. Hos våre jordmødre/gynekologer kan  du  på en trygg måte lufte tanker rundt både svangerskap og fødsel og ikke minst  få forklaringer på hva som foregår i kroppen din under graviditet. Vi vil gjøre vårt beste for å gi deg kunnskapen du trenger for å forstå de mange prosesser  som skjer, samt veiledning i hvordan du kan håndtere situasjonen best mulig. 

Vi vil selvsagt henvise deg videre dersom du har behov for hjelp som går ut over vår kompetanse. 

 

om

Ultralyd

Fødselsangst

De fleste kvinner kjenner på en eller annen grad av uro med tanke på den forestående fødselen. For noen blir denne uroen så  fremtredende at den blir et reelt  problem i hverdagen og da kan det være lurt å snakke med noen om det.  Av og til kan angsten for fødsel også være så stor at kvinnen faktisk ikke tør å bli gravid i det hele tatt.  Vi erfarer at det å  jobbe målrettet for å identifisere de forskjellige årsakene som ligger til grunn for  fødselsangsten  og deretter  lage en god plan for hvordan dette kan håndteres videre kan være til veldig god hjelp.  

Kan partner få fødselsangst? 

Ja, etter vår mening, så kan de det. Ofte oppstår det etter tidligere traumatiske erfaringer, særlig dersom  de har vært med på en vanskelig fødsel tidligere, men det kan også være helt andre ting hen har opplevd som  er utløsende .  Det å se at den kjæreste man har  opplever store smerter samtidig som man ikke kan gjøre noe som helst  for å endre situasjonen kan faktisk være ekstremt belastende og skremmende for den som står ved siden av. Dersom man da i tillegg blir redd og urolig for  at noe skal skje med fødekvinnen eller barnet, kan det bli et skikkelig traume. Vi tror at tilgang på kunnskap om fødselens forløp og de forskjellige ting som kan oppstå kan være  til god hjelp for å unngå at  bekymringer og angst får for stor plass.   

Ultralydjordmor Ingrid har lang erfaring  i fødselsforberedende samtaler med både kvinner og menn og her hos oss er det dere selv som bestemmer hvor tett  oppfølging dere har behov for.   

Dersom noen av våre behandlere ser at  behovet for videre oppfølging overstiger vår kompetanse, vil vi selvsagt henvise dere videre til riktig instans.  

 

6 ukerskontroll

6-ukerskontrollen innebærer primært en undersøkelse av mor etter fullgått svangerskap  og fødsel, men ofte er det naturlig at  partner også er med.  Det er en fin anledning til  å snakke om fødselen og tankene du/dere har rundt det i ettertid.  Kontrollen må ikke tas etter 6 uker. Det er bare et veiledende forslag for når det kan gjøres.  

Det er veldig mye som skjer med kroppen din  i denne  perioden og det kan være godt kunne spørre om hva som er normalt eller unormalt.  Dersom du er bekymret, tar du selvsagt kontakt med en gang, så kan vi vurdere hvem av våre medarbeidere som kan hjelpe deg best. 

 Jordmor kan undersøke underlivet ditt og se på sting utvendig dersom du ønsker det, men dersom du ønsker full gynekologisk undersøkelse, må du bestille time hos en av våre gynekologer.  

Det vil være en fordel om du på forhånd har bedt sykehuset sende “Epikrisen” til oss, iallfall hvis du har behov for å  få forklart noe som har vært uklart.  Ofte får man litt papirer som viser selve fødselsforløpet  før man drar fra sykehuset – disse kan du også gjerne ta med levere til oss på forhånd.  

Dersom du ønsker å starte med hormonell prevensjon, kan  man også ta en samtale rundt det  hos jordmor. 

Har du hatt utfordringer med å finne riktig type hormonell prevensjon,  kan det være aktuelt å snakke med en av våre gynekologer. Det samme gjelder dersom du ønsker å få lagt inn hormonspiral.