om

Diabetes Mellitus

Hva er diabetes?

Diabetes mellitus er en en kronisk hormonsykdom som  kjennetegnes  ved dårlig virkning av eller mangel  på hormonet insulin. Insullin  spiller en sentral rolle i reguleringen av sukkeromsetningen i kroppen. Dette fører til et vedvarende forhøyet blodsukker og forstyrrelser i omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen.  Diabetes mellitus i hovedsak deles inn i type 1, type 2, Latent Auto immun Diabetes in Adults (LADA) og svangerskapsdiabetes med unntak av enkelte undervarianter. (Kilde: NHI

Hva er nedsatt glukosetoleranse?

Nedsatt glukosetoleranse blir også kalt insulinresistens og det er et  mellomstadium i utviklingen av diabetes type 2. (Kilde: NHI) . Ved nedsatt glukosetoleranse omsetter man sukker i kroppen raskere og noe bedre enn personer med diabetes, men noe langsommere enn det som er definert som helt normalt. Dette skyldes at  det har oppstått en såkalt insullinresistens i kroppen slik at insulinet ikke virker like bra som det egentlig skal.  Nedsatt glukosetoleranse regnes ikke som sykdom i seg selv.  Denne tilstanden ser ut til å være økende i befolkningen i takt med økt forekomst av overvekt og lav fysisk aktivitet. Det er mye som tyder på at også nedsatt glukosetoleranse i seg selv kan føre til økt risiko for hjerte- og karsykdommer  og det gjør at det kan lønne seg å ta tak  allerede når denne situasjonen oppstår.  Kilde: NHI

Kortreist tilbud

Vi ved Mandal Spesialistsenter  er meget stolte over at vi fra høsten 2022 kan tilby  lavterskelkonsultasjoner hos diabetessykepleier lokalt i Mandal.   

 Annette Cecilie Bævre er spesialistsykepleier med fordypning i  diabetes og har mange års fartstid i rådgivning og veiledning av pasienter med nedsatt glukosetoleranse eller  diabetes.   Les mer om Annettes kvalifikasjoner her.  Litt lenger nede på siden kan du lese mer om hva en diabetessykepleier gjør. 

Å leve med diabetes

 Å leve med  diabetes krever at man setter seg inn i egen  sykdom og at man får tilstrekkelig veiledning i kosthold og  behandling. Et tett samarbeid mellom pasient, diabetessykepleier og fastlege sikrer at man kan forebygge komplikasjoner og unngå unødvendige plager. 

   Når man får påvist diabetes i svangerskapet krever det  ekstra innsats fra den gravide kvinnen som på kort varsel må tilegne seg kunnskap og i enkelte tilfeller gjøre store endringer i kostholdet. Som gravid er man ofte redd for å ikke gjøre god nok jobb og da kan diabetessykepleier være en god  samarbeidspartner  slik at man kan optimalisere kostholdsplan og evt. behandling så bra som mulig.  Les mer om svangerskapsdiabetes og de andre  diabetestypene lenger ned på siden. 

 

Hva gjør en Diabetessykepleier?

 

Diabetessykepleieren kan være en trygg samarbeidspartner  både for deg som har nedsatt glukosetoleranse, for deg som har svangerskapsdiabetes og for deg som har manifest diabetes, men også for deg som sliter med overvekt og har  høy risiko for å utvikle diabetes på sikt.  Siden  vår diabetessykepleier jobber helprivat uten avtale med det offentlige, er det du selv som bestemmer  hvor ofte og hvor mye du vil benytte deg av tilbudet.  Du trenger ingen henvisning og det er heller ingen krav til alvorlighetsgrad for å få komme til oss. 
Diabetessykepleieren gir deg  kostholdsopplæring  slik at du kan optimalisere blodsukkeret  enten du blir behandlet med medisiner eller ikke.   Hun lærer deg hvordan du måler blodsukkeret ditt og hvordan du tolker prøvesvarene. 
Dersom du   bruker insulin, vil diabetessykepleieren i tillegg veilede deg i  hvordan du kan  beregne insulindosene  og hvordan du tilpasser doseringen  ved aktivitet, stress og sykdom.   Dette innebærer dosering av langtidsvirkende insulin slik at kroppen har insulin tilgjengelig til enhver tid samt ekstra insulin som brukes til måltider for å omgjøre maten til energi.
 Dersom du har behov for insulinpumpe eller kontinuerlig blodsukkermåling, vil diabetessykepleier også gi deg opplæring og veiledning i bruk av utstyret.  
Diabetessykepleieren jobber tett med fastlegen din og med endokrinologer på sykehuset. Hun kan bidra til å  henvise deg til riktig instans når det trengs.  Dersom du ønsker det, vil fastlegen motta en skriftlig rapport etter hver undersøkelse du har vært på hos oss. 
Les mer om de forskjellige typene diabetes ved å bla nedover siden.   

om

DIABETES MELLITUS

Diabetes type 1

Diabetes type 1 er en insulinmangelsykdom. Kroppens eget  immunforsvar  ødelegger egne insulinproduserende celler og man må få tilført insulin  via injeksjoner eller insulinsprøyte.  Dette er en såkalt autoimmunsykdom og utviklingen skjer gradvis.  Type 1 diabetes utgjør mindre enn en tiendendel av diabetestilfellene.  Før diagnosen blir stilt  er pasienten typisk preget av  nedsatt allmentilstand, tørste, stor urinproduksjon og vekttap. Blodsukkeret kan bli så  høyt at pasienten blir omtåket eller langsomt utvikler koma.  Type 1 diabetes  kan debutere i alle aldre, men over halvparten får denne diagnosen før de er fylt 18 år. Målet med behandlingen er å unngå akutte komplikasjoner som både for lavt og for høyt blodsukker samt  sørge for symptomfrihet, høy livskvalitet og normal livslengde. (Kilde: NHI) 

 

Diabetes tyle 2

Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som kjennetegnes av mangel og/eller mangel på hormonet insulin. Den viktigste årsaken til diabetes type 2 er overvekt og inaktivitet, men også arv kan spille en rolle. Behandlingen består i hovedsak av sunt kosthold, vektreduksjon ved overvekt og regelmessig mosjon. I tillegg til konservative tiltak og avhengig av blodsukkerkontroll, kan det være aktuelt å starte behandling med medikamenter. Vanligst er tabletter, men for noen kan insulinbehandling med sprøyter være aktuelt for å regulere blodsukkeret optimalt. Diabetessykepleierens rolle er livsstilsveiledning og kostholdsopplæring, hjelp til vektreduksjon og supplerende medikamentrådgivning. Det er fastlegen som er medisinsk ansvarlig for behandlingen. (Kilde: NHI)

om

DIABETES MELLITUS

Svangerskapsdiabetes

Svangerskapsdiabetes er en tilstand som kan oppstår i svangerskapet som følge av hormonell påvirkning i graviditeten og ofte i kombinasjon med overvekt og inaktivitet. Ved svangerskapskontroll gjøres det rutinemessige glukosebelastningstest og dersom blodsukkeret er høyere enn normalt (mellom 3,5 og 8 mmol/l) har du svangerskapsdiabetes. Det skal holdes streng kontroll med blodsukkeret gjennom svangerskapet for å unngå komplikasjoner. Det innebærer gode kostholdsvaner og økt fysisk aktivitet samt daglig blodsukkermåling. Svangerskapsdiabetes går som regel over etter fødselen. Diabetessykepleierens rolle er å gi informasjon og kostholdsopplæring samt opplæring i blodsukkermåling. Dersom det er behov for medisinsk behandling med insulin, hjelper diabetessykepleieren deg med injeksjonsopplæring og riktig insulindosering. 

Senkomplikasjoner

En dårlig regulert diabetes medfører avleiringer og forsnevringer i kroppens små blodårer. Slike avleiringer med påfølgende forsnevring kalles på fagspråket for atherosklerose. I starten er avleiringene myke, men med tiden forkalkes de (åreforkalkning). Disse forsnevringene fører i sin tur til skader på øyne, nyrer, nerver, føtter, hjerne, hjerte. Du kan lese mer om dette temaet på NHI sine sider.

Risikoen for at slike skader oppstår blir høyere  jo flere  risikofaktorer du har.  Diabetessykepleier kan gi deg veiledning i hvordan du  best kan redusere din risiko for senkomplikasjoner.