CV
Marita Anette Sandvold Lomheim
Gynekolog/Spesialist i Fødselshjelp og kvinnesykdommer
Erfaringer
2019- nå
Kvinneklinikken SSK
Fødeavdelingen SSF
Overlegevikar
2018-nå
Overgrepsmottaket i Agder
Deltar i beredskapsordning for Overgrepsmottaket i Agder som er lokalisert til Sørlandet Sykehus Kristiansand.
2008- 2018
Kvinneklinikken SSK
Jobbet som lege i spesialisering og som konstituert overlege avbrutt av 2 svangerskapspermisjoner og et opphold ved Oslo universitetssykehus.
2018 - 2019
Kirugisk avdeling SSK
1 års kirurgisk sideutdanning som en del av spesialistutdanningen i faget Fødselshjelp og Kvinnesykdommer
2014-2015
Oslo Universitetssykehus, Ullevål
Et år som lege i spesialisering sammen med Norges fremste eksperter på endometriose og på Norges største fødeavdeling.
2014
Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet
6 måneder som lege i spesialisering sammen med noen av norges fremste eksperter på Ultralyd.
2007-2008
Kommunelege II i Hægebostad kommune
Et halvt år som kommunelege II i Hægebostad kommune med særskilt ansvar for sykehjem og helsestasjon
2007
Turnuslege på Smøla
Et halvt år som turnuslege på øya Smøla på Nordmøre med legevaktsansvar for 3 kommuner samtidig som eneste lege. Ansvar for ambulansebåt med mannskap.
2006-2007
Turnuslege i Kristiansund
Et år som turnuslege ved Kristiansund Sykehus (Helse Nordmøre og Romsdal). Et halvt år ved medisinsk og et halvt år ved kirurgisk avdeling.
2005
Turnuslegevikar Larvik
Turnuslegevikar ved Larvik Sykehus, medisinsk avdeling i tilsammen 9 mnd
2004
Turnuslegevikar Florø
Turnuslegevikar ved Florø Sjukehus, 4 mnd. ved medisinsk avdeling og 4 mnd ved kirurgisk avdeling
2004
Assistentlegevikar Stavanger Universitetssykehus
Assistentlegevikar ved psykaitrisk avdeling i 4 mnd.
Om meg
Jeg er gift, mor til to jenter og bor i Holum. Som 14-åring tok jeg den endelige beslutningen på at jeg ville bli lege og den har jeg aldri rokket ved siden. Jeg tok legeutdanningen i Kiel i Tyskland, noe som ga meg en svært nyttig språklig bagasje. Tidlig i studiet skjønte jeg at det var fagfeltet fødselshjelp og kvinnesykdommer (tidligere kalt gynekologi) jeg skulle satse på. Kombinasjonen med kirurgi og fødselshjelp fant jeg meget tiltalende og jeg har aldri hatt en kjedelig dag på jobben i dette fagområdet. Arbeidsoppgavene er meget varierte og faglig spennende.
I 2019 valgte jeg å si opp jobben min på sykehuset for å satse på en drøm. Jeg startet Mandal Spesialistsenter. Jeg ser frem til å tilby Lindesnesregionens befolkning et bredt tilbud innenfor ulike helsetjenester.
fødselshjelp og kvinnesykdommer
Fødselshjelp og Kvinnesykdommer er delt opp i to faglige retning
Fødselshjelp blir også kalt obstetrikk. Det innebefatter både svangerskapsomsorg og fødselshjelp. Legens rolle innenfor dette fagområdet er å undersøke gravide ved tegn på sykdom. En stor del av jobben går ut på å gjøre ultralyd på gravide og ellers behandle graviditetsrelatert sykdom. Under selve fødselen får du hjelp av legen dersom noe er litt utenfor den helt normale gjennomsnittsfødsel, f.eks hvis det er seteleie, tvillinger eller om det er noe med fosterlyden underveis. Dersom barnet ikke kan komme ut på egenhånd, hjelper legen med vakuum, tang eller evt. keisersnitt. Det er også legene som tar seg av de alvorligste komplikasjonene i forbindelse med fødsel som f.eks større fødselrifter og blødninger. Gynekologen er også den legen (i tillegg til fastlegen) som følger opp kvinnene i barseltid når det er behov for det.
Kvinnesykdommer omhandler det vi kaller gynekologi (sykdommer eller plager tilknyttet kvinnelige kjønssorganer). Eksempler på gynekologiske problemstillinger er f.eks. urininkontinens, skjedefremfall, blødningsforstyrrelser, problemer med ufrivillig barnløshet, cyster på eggstokker, endometriose, underlivssmerter og mye mer. Gynekologen opererer de tilstander som har utgangspunkt i kvinnens underliv, f.eks kan man fjerne endometriose, fjerne eggstokker eller livmor, stramme opp skjedevegger, legge inn bånd ved inkontinens osv. En annen viktig oppgave for gynekologen er utredning og behandling av celleforandringer på livmorhalsen. Mange tar celleprøve rutinemessig hos fastlegen, men mange pasienter opplever en ekstra trygghet ved å komme direkte til gynekolog hvor man ikke bare får muligheten til å få en grundigere undersøkelse av livmorhalsen men også kan få undersøkt livmor og eggstokker med ultralyd. Gynekologens jobb innebærer også utredning, behandling og oppfølging etter livmorhals-, livmor- og eggstokk-kreft.
Utdanning
2022
NTNU
Videreutdanning i ultralyd av fosterethjertet og fosterets blodkar, 15 studiepoeng.
2008-2019
Spesialistutdanning Fødselshjelp og Kvinnesykdommer
Marita ble autorisert spesialist i Fødselshjelp og Kvinnesykdommer i 2019.
1998-2005
CAU zu Kiel, Tyskland
Medisinsk Embedseksamen ved Universitetet i Kiel
1996-1998
Mandal Videregående Skole
Kontakt
- www.mandalspesialistsenter.com
- gynekolog@mandalspesialistsenter.com
- 38605800