ufrivillig barnløshet

det største i verden...

Ønsket om å få barn er dypt og grunnleggende for de fleste mennesker. Ca 15% av norske par er ufrivillig barnløse. Av disse forblir ca 10-15 % barnløse. Når man har forsøkt å bli gravid i minst et år, har man rett på hjelp fra det offentlige og man kan få legen sin til å henvise seg.  For mange er ventetiden på et offentlig tilbud  ufattelig lang. Kanskje har den biologiske klokken begynt å tikke og man er bekymret for at tiden skal renne ut mens man venter.  Man står da helt fritt til å bestille time privat, på et hvilket som helst tidspunkt, enten man ønsker å avklare om alt ser normalt ut eller om man trenger veiledning og behandling. Det kan også hende det foreligger grunner til å henvise i det offentlige før det har gått et år. Vår gynekolog er godt kjent med moderne behandlingsmetoder for ufrivillig barnløshet og tilbyr utredning for paret. I noen  tilfeller vil man også kunne tilby behandling direkte og i andre tilfeller henvise paret direkte til fertilitetsklinikk uten unødvendige forsinkelser.  Vi har godt samarbeid med både offentlige og private fertilitetsklinikker og sender henvisning dit dere ønsker å dra. 

Ved Mandal Spesialistsenter vil dere blitt møtt med stor respekt og forståelse for situasjonen, uavhengig av hvor lenge dere har prøvd og uavhengig av alder. Vårt hovedfokus vil være å gi dere en så effektiv hjelp som mulig, slik at dere får en raskest mulig avklaring av akkurat deres situasjon. Tiden i uvisshet er for mange den største belastningen ved ufrivillig barnløshet. 

Dersom du/dere ikke har vært hos vår gynekolog før, anbefales det dobbelttime første gang.  Det samme gjelder dersom du har lang historikk og har vært hos andre behandlere tidligere. Dersom du har en partner, er dere begge velkommen på første time.  Nedenfor kan du lese litt mer, samt finne linker til gode nettsider og podcaster som omhandler temaet. 

 

Forutsetninger for å kunne bli gravid

Bare en av fire lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver. 60 prosent lykkes i løpet av tre måneder. 80-85 prosent blir gravide innen ett år, mens 90-95 prosent lykkes i å bli gravide i løpet av to år. 

For å kunne bli gravid i det hele tatt for et heterofilt par, er det en forutsetning at kvinnen faktisk har eggløsninger, at samleie lar seg gjennomføre og at sædkvaliteten er god nok til at sædcellene når frem til og klarer å befrukte egget.   Vanligvis anbefaler man at man søker hjelp dersom man har hatt  ubeskyttet samleie i et år og ikke har blitt gravide.  

Kvinnens indre kjønnsorgan. Man kan godt forestille seg at det tar litt tid for de bittesmå spermiene å svømme  fra inngangen til livmorhalsen og helt  opp til egglederen. Derfor er det viktigst å ha samleie i dagene før eggløsning. 

 

Eggløsningstester kan være til god hjelp for å finne riktig tidspunkt for samleie. Det viktigste er at samleie finner sted i dagene før selve  eggløsningen. Siden befruktningen skal skje i egglederen, må spermiene få nok tid til å svømme hele veien opp  og møte egget på riktig tidspunkt.   Dersom du har helt regelmessig syklus, kan du  regne med at eggløsningen vanligvis skjer ca 14 dager før  neste 1. menstruasjonsdag.  Men det kan være lurt å sjekke om dette faktisk stemmer ved å bruke eggløsningstest. Dersom du overraskende finner at eggløsningene dine  kommer senere enn du trodde og at du finner ut at tiden mellom eggløsning og mens er mye kortere enn 14 dager, kan det være grunn til å undersøke det nærmere. Dette gjelder også om du har spotting i mer enn 3 dager før mensen kommer.   Dersom du  har svært sjeldne menstruasjoner, synker muligheten for å bli gravid fordi du da også har sjeldne eggløsninger og dermed får færre sjanser enn man vanligvis hadde fått i løpet av samme tid. Dette kan også være en grunn til å søke hjelp på et tidligere tidspunkt.  Som oftest lar dette seg løse ved enkel medisinsk behandling.   

 

Kvinnens menstruasjonssyklus med hormonelle svingninger. Menstruasjonssyklusen starter  med 1 menstruasjonsdag, altså 1. dag med ordentlig frisk blødning.  Har man helt regelmessig syklus med 28  dagers lengde, kommer eggløsningen normalt på syklusdag 14. Hormonet LH stiger brått kort tid før eggløsningen og dette er det hormonet som  måles i eggløsningstestene.  Dersom du er usikker på om du slår ut på de enkle  eggløsningstestene hvor du selv må tolke resultatet, anbefaler vi digitale avanserte eggløsningstester som måler både LH og østrogen, f.eks Clearblue advanced.   

Den neste forutsetningen for å oppnå graviditet er at man er i stand til å gjennomføre samleie på vanlig vis. Det kan være mange årsaker til at dette ikke lar seg gjennomføre, f.eks kroniske smerter hos kvinnen, anatomiske forhold hos en eller begge parter, problemer med ejakulasjon hos mannen. Problemer hos mannen skal vanligvis utredes av urolog, men det er viktig å informere gynekologen også dersom slike problemer foreligger.  

 Da vi ser at det er vanskelig å vite når man skal søke hjelp, har vi satt opp noen enkle anbefalinger for når vi syns det er greit å starte utredning. 

Når er det greit å søke hjelp?

 -Etter 1 års prøving ved regelmessig syklus og  ubeskyttet sex på riktig tidspunkt av syklus.  Dette gjelder særlig for dere som er unge. Vår erfaring er at unge par med barneønske ofte blir bedt om å se det an lengre enn andre, fordi de  “har så god tid”. Men vi tenker at nettopp de yngste er de som skulle blitt lettest gravide, og har det ikke ordnet seg på et år, så er det sannsynligvis en grunn til det. Kommer man da raskt videre med fertilitetsbehandling, er det mye større mulighet for å lykkes enn om man må vente i mange år før man søker hjelp.   

-Etter 6 mnd prøving dersom du har kjent endometriose eller  opplever  forverring i menstruasjonssmerter som plager deg etter at du kuttet p-pillen. 

-Når som helst dersom du ikke får eller har sjeldent menstruasjon, enten det er etter p-pilleslutt eller du alltid har hatt det slik. (Ps- alle kvinner som ikke er på hormonell prevensjon bør ha minst 4 blødninger i året. Snakk med oss om det ved behov)

-Når som helst ved faktorer som umuliggjør samleie. 

-Når som helst ved ejakulasjonsproblemer hos mannen. Vi kan også henvise til urolog ved behov. 

-Når som helst dersom du  er “godt voksen” og er bekymret for at du ikke skal bli gravid. I Norge er aldersgrensen for assistert befruktning for kvinner 46 år og 65 år for menn. Det er imidlertid strengere aldersgrense for behandling ved de offentlige klinikkene, ofte ligger denne rundt 40 år.  Husk at utredningsprosessen tar tid og at det ofte er opp mot 6 mnd ventetid på offentlige klinikker. 

-Når som helst for enslige kvinner og likekjønnede par som  ønsker henvisning til fertilitetsbehandling. 

-Når som helst hvis du har hatt alvorlig bekkeninfeksjon  tidligere og man har god grunn til å tenke at du har tette eggledere.  

-Dersom  du blir gravid, men  har hatt flere spontanaborter på rad. 

 

årsaker til ufrivillig barnløshet

Noen ganger er årsaken til ufrivillig barnløshet opplagt, andre ganger er det mer komplekst.  Tall hentet fra Norsk Gynekologisk Forening viser følgende om årsak: 

Problemer hos kvinnen
1 %
problemer hos begge
1 %
Problemer hos mannen
1 %
uforklarilig
1 %

Typiske årsaker

Behandling som tilbys hos oss

Noen ganger kan man gjøre små grep som øker sjansene for å bli gravide, andre ganger må det mer til.  Vi tilbyr enkel hormonbehandling  og hydrosonografi lokalt hos oss når det er grunn til å tro at det vil kunne hjelpe. Dersom graviditet ikke oppnås, henviser vi dere selvsagt videre til assistert befruktning dersom dere ønsker det.Hos oss vil dere få veiledning og hjelp til å velge den fertilitetsklinikken som passer  best for dere, enten det er innenfor landegrensene eller utenfor.   Vi samarbeider godt med alle offentlige og private aktører i nærområdet.  Per dags dato er nærmeste offentlige klinikk Fertilitetsklinikken Sør i Porsgrunn og nærmeste private tilbud Klinikk Hausken(Stavanger, Haugesund, Porsgrunn) og Medicus (Stavanger). 

 

Hydrosonografi

Hydrosonografi eller vannscanning med kontrastmiddel i livmoren er en metode  som hjelper oss å kartlegge unormale forandringer i livmor eller eggledere. Det kan være aktuelt ved mistanke om  f.eks polypper, sammenvoksninger (Asherman syndrom) i livmorhulen, tette eggledere.   

Vannscanning utføres ved at man fører et tynt kateter inn i livmorhalsen  så tidlig som mulig etter at menstruasjonen er ferdig, men helst i god tid før eggløsning slik at vi ikke spyler egget i feil retning. Gjennom kateteret kan man sprøyte inn et spesielt kontrastmiddel som ses veldig godt på ultralyd. Man ser hvordan kontrastmidlet  beveger seg gjennom livmor og eggledere og kan se om det kommer gjennom egglederne eller ikke. I noen tilfeller kan denne undersøkelsen faktisk i følge produsenten  også bidra til å åpne halvtette eggledere og således øke sjansen for å bli spontant gravid.  Dersom begge egglederne er helt tette, er sjansene for spontan graviditet minimale, og da bør man ikke kaste bort tiden på å prøve å bli gravide på egen hånd.

Vannscanning kan også være aktuelt å gjøre for å undersøke  forandringer i livmoren som f.eks muskelknuter eller polypper. Da kan man gjøre undersøkelsen uten kontrastmiddel og bare med  litt sterilt saltvann. 

Vannscanning gir vanligvis ingen direkte smerte, men mer en slags pressfølelse, men om man har  tette eggledere kan man oppleve smerte i forbindelse med undersøkelsen. Derfor anbefaler vi at du tar litt smertestillende i forkant.   Vi kan avbryte undersøkelsen når som helst dersom det blir smertefullt for deg. 

Etter undersøkelsen er det normalt å ha litt tynn, blodtilblandet utflod i noen dager. Du bør derfor bruke bind. Det er svært uvanlig med komplikasjoner til denne prosedyren, men skulle du få feber eller sykdomsfølelse kombinert med magesmerter etter undersøkelsen, er det viktig at du oppsøker lege, evt tar kontakt med oss og at man har lav terskel for å starte antibiotika. 

 

Medisinsk behandling

Vi tilbyr også medisinsk behandling når vi anser det som hensiktsmessig.  Dette er mest aktuelt dersom du har sjeldne eller manglende eggløsninger. Den vanligste årsaken til dette er PCOS, polycystisk ovarialt syndrom.   Da kan det være aktuelt med  blodsukkerregulerende behandling og/eller hormonbehandling som gjør at du får eggløsninger.  Dersom du har tegn på lutealfasesvikt (spotting mer enn 3 dager før mens kommer), kan det også være aktuelt med tilførsel av progesteron i siste halvdel av syklus. 

Oppfølging ved prøverørsbehandling

Vi samarbeider med alle fertilitetsklinikker, både offentlige og private, i både inn- og utland.  Vår gynekolog er godt kjent med hvordan de forskjellige varianter av prøverørsbehandling foregår og hva som skal vurderes og måles alt etter hvor du er  “i løypa”, enten det er planlagt “ferskforsøk” eller fryseforsøk.  Dersom du kommer til såkalt monitorering eller follikelmåling hos oss og ikke har vært her før, setter vi pris på om du har med deg et lite sammendrag av  historikken din til timen.  Infertilitet er ofte veldig komplekst sammensatt og det skader aldri å få noen friske øyne til å se på saken. 

Psykisk helse, seksualitet og parforhold
ved ufrivillig barnløshet

Når man har prøvd å bli gravide en lengre periode og dette ikke lykkes, er det veldig vanlig at man kan oppleve at dette går ut over både psykisk helse, seksualitet og parforhold.  Dessverre er det ikke så uvanlig at  situasjonen sliter såpass på forholdet at det ender med samlivsbrudd. Vi mener at det burde vært obligatorisk med oppfølging i forhold til alle disse temaene  for alle som søkte fertilitetsbehandling i Norge.   Dessverre er ikke dette et tilbud   per i dag og derfor må du selv vurdere om du vil oppsøke hjelpen privat. Vi anbefaler alle som skal gjennom fertilitetsbehandling å vurdere muligheten for å gå til forebyggende samtaler  hos både parterapeut og sexologisk veileder  på et tidlig tidspunkt i behandlingen.  Da kan man ta tak i problemene før de får muligheten til å vokse seg for store. Vi har flere samtaleterapeuter hos oss som du kan ha nytte av å gå til- ta gjerne kontakt på telefon om du er usikker på hvilken terapeut som har best kompetanse på din problemstilling. 

lære mer?

Her er noen gode lenker til faglig oppdatert informasjon: 

Helsenorge

Helsebiblioteket

Noen ganger kan det være godt å høre andre personers erfaringer og tanker.  Nedenfor står et utvalg podcaster som balanserer faglig innhold og personlig erfaring på en god måte: 

Podkasten “Barn Ønskes”: En podcast om ufrivillig barnløshet, barnelengsel og om å skape en familie på utradisjonelt vis

Podcasten “Barnløs på godt og vondt”: Podcast om barnløshet. Hva gjør det med oss når livet ikke blir slik vi har tenkt? Om alle måtene å få et barn på: ivf, eggdonasjon, adopsjon og surrogati. Å velge å ikke få barn. Om parforholdet, skyldfølelse og venner som forsvinner. Å finne andre meninger med livet. En podcast som vil sørge for større åpenhet rundt barnløshet. Fjerne fordommer, forventninger og tabu. En hjelp til deg som strever med å få barn og økt innsikt om et sårbart, viktig og samfunnsaktuelt tema til alle dere andre.

Podcasten “Fertilitetsrådet”:  Denne podcasten er for deg som er ufrivillig barnløs, under IVF eller donor behandling. I denne podcasten vil du møte familieterapeut Tone Bråten som er spesialisert på fertilitet, og gjesteekspert Jon Hausken, lege og klinikksjef ved Klinikk Hausken. I denne podcasten vil du få tips, råd og veiledning på vei til ønskebarnet fra både et terapeutisk og medisinsk perspektiv. Du vil også møte høyaktuelle gjester innen fertilitet. For å komme i kontakt med Tone eller lære mer om hvordan du kan få hjelp, kan du besøke www.fertilitetshjelpen.no

Vår gynekolog Marita Sandvold Lomheim tar bekymringen deres på alvor, uansett forhistorie og hvor lenge dere har forsøkt å bli gravide.