Eksempler på 3D-bilder fra vårt Ultralydapparat
Previous
Next
Utvidet hjerteundersøkelse
Eksakt 22 dager etter befruktningen begynner fosterets hjerte å slå. Det er ikke til å fatte hvor utrolig finstemt naturen har laget oss. Det starter med et rør i det lille embryoet som i løpet av få uker bukter og folder seg til et ekstremt avansert tredimensjonalt organ!
Hvert år fødes mellom 500 og 600 barn med hjertefeil i Norge. Dette betyr at litt i underkant av 1 av 100 levendefødte barn har hjertefeil. De fleste av disse er mindre alvorlige og barnet klarer seg bra selv om feilen ikke er blitt oppdaget i svangerskapet. For de mer alvorlige typene hjertefeil, kan oppdagelsen av feilen være forskjellen på liv og død. Det er virktig å være klar over at de barna som har så alvorlig hjertefeil at de ikke overlever svangerskapet ikke er med i denne statistikken. En orienterende observasjonsstudie fra Stavanger antydet at man ved hjelp av såkalt fargedoppler-ultralyd klarte å oppdage rundt 67 % av de alvorlige hjertefeilene i en studiegruppe med lav risiko. Dette betyr at det fortsatt er en ganske god andel alvorlige hjertefeil som blir oversett hos friske mødre uten risikofaktorer.
Vi er derfor glade for at vi her hos oss kan tilby en second opinion til deg som har ønske om en ekstra grundig undersøkelse av fosterhjertet.
Både gynekolog Marita Lomheim og ultralydjordmor Hanne Bråthen Hansen har tatt en omfattende videreutdanning i fosterhjerte og fosterets blodkar slik at det hos oss er mulig å få gjort en såkalt utvidet hjerteundersøkelse som et tillegg til den rutinemessige hjerteundersøkelsen man gjør på sykehuset.
Dersom du ønsker utvidet hjerteundersøkelse, er det lurt å komme rundt svangerskapsuke 25-32, men avhengig av fosterets posisjon og hvordan du avbilder, kan man gjøre en god undersøkelse både før og etter dette tidsrommet. Gi oss gjerne beskjed på forhånd dersom du ønsker denne typen undersøkelse slik at vi får satt av nok tid til deg.
Til slutt er det viktig for oss å si at vi aldri kan garantere at ditt barn er friskt. For det første er det mange tilstander og sykdommer som ikke er synlig på ultralyd og det er ikke alle hjertefeil man klarer å oppdage før barnet er født. I tillegg er det mange faktorer som spiller inn på hvor gode bilder vi får og hvordan øyenene våre tolker bildene. Siden vi rett og slett også bare er helt vanlige mennesker er det alltid en fare for at noe kan bli oversett. Men vi tenker at sannsynligheten for at noe blir oversett vil synke for hver grundige vurdering som gjøres og for deg som er litt ekstra engstelig, kan dette kanskje bidra til litt bedre nattesøvn. Dersom det ved senere undersøkelse blir sett noe unormalt hos ditt barn, er vi uansett alltid veldig takknemlige for å få en tilbakemelding fra deg, uavhengig om det er noe vi burde ha sett eller ikke, både fordi vi er oppriktig interessert i hva som skjer med deg og ditt barn og fordi det kan gi oss en unik mulighet til å videre faglig utvikling som kommer fremtidige pasienter til gode.
RUtineultralyd uke 18-19
Målet med rutinemessig ultralyd av gravide kvinner i uke 18-19 er primært gjennomgang av foster og livmor for å få informasjon om svangerskapslengde (terminfastsettelse), antall fostre, morkakens plassering, fosterets utvikling og anatomi. Dersom vi finner noe som trenger nærmere avklaring, blir du henvist direkte til fostermedisinsk senter ved Oslo Universitetssykehus Riskhospitalet eller til tilsvarende avdeling i Stavanger dersom det er enklere for deg. Vi får som regel gjort en god nok undersøkelse på 30 minutter, men dersom du har lyst til en litt utvidet undersøkelse med litt bedre tid til å ta noen fine bilder, kan du vurderer å bestille dobbelttime. Vi anbefaler også dobbelttime dersom du har en veldig komplisert forhistorie mpt evt. tidligere fødsler og du ønsker at det gjøres en utvidet medisinsk vurdering av historikk og nødvendig oppfølging senere i svangerskapet.
Rutineultralyd utføres gratis for alle gravide ved norske sykehus etter at man er henvist fra jordmor eller lege. Hos oss trenger man ikke henvisning, men må da dekke kostnadene for undersøkelsen selv. Se brosjyren fra helsedirektoratet ved å trykke på hjerteikonet nedenfor:
Vekstkontroll
En Mange føler seg usikre på om barnet vokser som det skal i svangerskapet. Hvis din jordmor eller lege mistenker dette, f.eks ved å måle magestørrelsen, kan de henvise deg til gratis undersøkelse på sykehuset. Dersom det ikke er noen objektive funn som peker i retning av at noe ikke er slik det skal, kan du selv velge å få en sjekk hos oss uten henvisning. Vi vil da gjøre målinger som samlet sett gir oss en pekepinn på hvor mye barnet veier. Samtidig ser vi på fostervannsmengde og blodgjennomstrømning fra morkaken. På indikasjon (f.eks ved risikofaktorer hos mor eller ved langsom fostervekst), gjør vi også blodstrømsmålinger fra livmor til morkake og i fosteret.
Fosterleie
Når termin nærmer seg, er det alltid litt spenning knyttet til fosterets leie. Ca 4 % av alle barn til termin ligger i seteleie. Dersom barnet ikke ligger med hodet ned når det nærmer seg fødsel, vil det ha betydning for hva slags oppfølging du skal ha videre frem mot termin. Din jordmor vil vanligvis kjenne på barnets leie med noen speisielle håndgrep utenpå magen, men det er ikke alltid like lett å være sikker på om det er fosterets hode eller bakende man kjenner. Dersom du eller jordmor er usikker på fosterets leie, kan du også få sjekket dette hos oss. Vi vil da også gjøre en vekst- og trivselskontroll av barnet.
Morkakekontroll
Dersom man på rutineultralydundersøkelsen har funnet ut at morkaken ligger foran livmorhalsen, bør man gjøre en ny kontroll litt senere i svangerskapet. Dette kan også gjøres hos oss. Hvis det ligger an til at morkaken blir liggende for langt ned mot mormunnen mot slutten av svangerskapet, vil du bli henvist til sykehuset for samtale og vurdering.