Vi har kapasitet til deg
La deg ikke skremme av manglende ledige timer på nettsiden. Er du gravid og ønsker ultralyd i svangerskapet, så har du høyeste prioritet hos oss! Dette gjelder særlig ved blødning i tidlig svangerskap, en situasjon vi vet er svært krevende for de det gjelder og hvor det offentlige tilbudet ikke alltid er like bra. Ta derfor kontakt på 38605800 om du ikke finner ledige timer på bestillingssiden vår, så finner vi sannsynligvis en grei løsning for deg. Vi tilbyr også fosterdiagnostikk med NIPT-test til de som ønsker det fra svangerskapsuke 10. Les mer om vårt NIPT-tilbud her. Vi er veldig takknemlige om du som er gravid oppgir omtrentlig svangerskapslengde, termindato, eller dato for første dag av siste menstruasjon ved bestilling slik at vi kan forberede riktig type undersøkelse for deg. Dersom du er kommet til svangerskapsuke 22+0 eller lengre og du er bekymret f.eks pga lite liv, har smerter eller har fått bløding, bør du kontakte fødeavdelingen direkte på det sykehuset du hører til. I slike situasjoner bør du få rask hjelp i det offentlige helsevesenet og ikke vente på timeavtale hos oss. Har du stor blødning i tidlig svangerskap slik at du blør mer enn en kraftig menstruasjon eller store smerter som gjør at du blir kraftig hemmet av det, bør du kontakte legevakt på 116117 eller evt. ringe akuttmedisinsk nødtelefon 113 slik at du får rask og riktig hjelp til å komme deg til sykehus. Mindre blødning og lettere smerter som du syns du greit kan holde ut før svangerskapsuke 22 kan vi gjerne hjelpe deg med.

Vårt Team
Vi er stolte av å ha bygd opp et godt tverrfaglig team som jobber med svangerskapsultralyd hos oss og at samtlige også kan tilby fostediagnostikk/NIPT-test.
Hanne Bråthen Hansen er ultralydjordmor med mange års erfaring fra Sørlandet Sykehus Kristiansand hvor hun fortsatt jobber. Hun har tilleggsutdanning i tidlig ultralyd og spesialisering i undersøkelse av fosterhjertet og fosterets blodkar. Hanne tilbyr vanlige svangerskapskontroller, alt av 2D/3D/4D ultralyd i hele svangerskap, samt utvidet fosterhjerteundersøkelse.
Ultralydjordmor Ingrid Myre er vårt siste tilskudd til laget (2023) og hun har mange års erfaring fra sykehuset i Tønsberg hvor hun har jobbet både som vanlig jordmor og som ultralydjordmor. Hun har tatt videreutdanning i tidlig ultralyd og tilbyr både vanlige svangerskapskontroller og 2D/3D/4D ultralyd i hele svangerskapet. Ingrid har også videreutdanning i akupunktur og tilbyr dette i forbindelse med svangerskapskontroller når det er indikasjon for det.
Vår gynekolog Marita Anette Sandvold Lomheim har jobbet med ultralyd i svangerskap siden 2008 ved Kvinneklinikken på SSK og på OUS. I 2022 fullførte hun videreutdanning i fosterhjerte og fosterets blodkar og hun tilbyr derfor også utvidet fosterhjerteundersøkelse.
3D/4D Ultralyd
3D Ultralyd gjør i stor grad det samme som 2D, bare at det registreres lydbølger i flere plan samtidig (tredimensjonalt). Dette krever en kraftigere parobe og en enda mer avansert datamaskin. 4D er i realiteten et videoklipp av et 3D-bilde. Billedkvaliteten på 4D-video vil ikke bli like høy som på 3D-bilder fordi det automatisk blir mindre oppløsning. Ved 3D/4D er det enda mer viktig at det er optimale forhold ved undersøkelsen. Tykk bukvegg eller hvis det er lite fostervann foran barnets ansikt er typiske årsaker til at det kan være vanskelig å få gode bilder. Garantier for gode bilder kan dessverre ikke gis. Best bilder ved 3D/4D får man etter vår mening rundt uke 27-28, men hele perioden fra uke 24 -32 kan egne seg avhengig av hvordan fosteret ligger og fostervannsmengden. Alle våre undersøkelser inneholder også en grundig 2D-undersøkelse hvor man vurderer fosterets vekst og indre anatomi.

Litt teknisk
En ultralydprobe sender lydbølger inn i magen til en gravid kvinne. Når lydbølgene møter annet enn vann, reflekteres de og går tilbake til ultralydproben som leser av signalene og sender dem inn i en meget avansert datamaskin som setter alle enkeltsignalene sammen til bilder. Det er mange forhold som har betydning på hvordan avbildningen blir. Tykkelsen på bukveggen, mors vevstype, mengde fostervann, morkakens plassering og ikke minst fosterets plassering har stor betydning for hvordan bildene blir. Best bilder får man om fosteret ligger med ansiktet opp mot ultralydproben.
Riktig undersøkelse
til riktig tid
Ultralyd kan tas i alle tidsrom i svangerskapet, alt etter hva som er intensjonen. Nedenfor står noen eksempler på hva man kan se på hvilket tidspunkt. Dette ment som en veiledning for å få oversikten på hva som kan være de mest gunstige tidspunkt for de forskjellige undersøkelser.
Det er mulig å se tegn til graviditet allerede i svangerskapsuke 5-6, men da er funnene ofte mer usikre. Hvis ikke det er spesiell grunn til å bli undersøkt helt tidlig, anbefaler vi å utsette ultralydundersøkelsen til etter uke 7+0. I de tidligste ukene (frem til 11+0) får vi best bilder ved å se med innvendig ultralyd, men etter uke 8-10, avhengig av tykkelsen på bukveggen, er det også mulig å få greie bilder fra magesiden. dersom du ikke ønsker innvendig ultralyd.
Fra uke 7-9 gjør man vanligvis ultralyd for å sjekke om graviditeten er i livmoren, antall foster og om hjertet slår normalt.
I perioden uke 10-11 gjør vi ultralyd for å datere svangerskapet nøyaktig i forbindelse med NIPT-testing (blodprøve som kan si noe om sannsynlighet for kromosomavvik trisomi 13,18 og 21). Anatomien til fosteret er imidlertid ikke så tydelig å se enda. Det er derfor vanlig å gjøre ny ultralyd mellom uke 12-14. Se mer om NIPT-testing i eget avsnitt.
Fra uke 11+0 til 13+6 kan man gjøre en grundigere ultralydvurdering av fosterets anatomi og evt. ta NIPT-test dersom man ønsker det. Det er i denne perioden man nå har begynt med “tidlig ultralyd” som etterhvert skal bli et tilbud til alle kvinner i Norge. Jo senere i denne perioden man kommer, jo tydeligere blir anatomien. Dette er også den perioden hvor man kan vurdere fosterets nakkefold (NT). Fortykket nakkefold kan også indikere økt risiko for kromosomfeil og kan være en grunn til å få videre henvisning til fosterdiagnostikk. Dersom vi finner fortykket nakkefold eller evt. et annet avvik hos deg, tilbyr vi henvisning videre til videre utredning dersom du ønsker det. Det er viktig å være klar over at et friskt foster også kan ha fortykket nakkefold og at en ultralydundersøkelse i noen tilfeller også kan skape uro i perioden til man får en endelig avklaring. Vel så viktig som å måle nakkefolden er det å se grundig gjennom fosterets anatomi.
Fosterets kjønn ser man best fra uke 15+0, men noen ganger ser vi det godt allerede ved 13+0 uker. Det er etter norsk lov ikke lov å opplyse om fosterets kjønn før etter svangerskapsuke 13+0.
Rutineultralyd/ultralydscreening: I uke 18-19 gjøres den vanlige ultralydscreeningen hvor termindato blir fastsatt. Man gjør også her en svært nøyaktig gjennomgang av fosterets anatomi. Se mer om ultralydscreeening i eget avsnitt.
Rundt uke 22-24 er tidsperioden hvor man kan gjøre blodstrømsmålinger hos kvinner som har økt risiko for svangerskapsforgiftning. Dette er også en fin periode for en ekstra titt på hjertet. Man kan få fine bilder av ansiktet, men fosteret har lite fettvev fortsatt og gjør at det ser litt magert ut.
Fra uke 25 og frem mot uke 32 er en fin tid for en utvidet hjerteundersøkelse og for fine 3d- bilder av ansikt. Se eget avsnitt nedenfor.
Fra uke 32 og frem mot fødsel er det i hovedsak trivselsvurderinger og vekstkontroller som gjøres. Er man heldig kan man også få et fint 3d bilde, men dette er avhengig av fostervannsmengden som gradvis synker frem mot termin. I denne perioden kan man også gjøre bldostrømsmålinger som forteller oss noe om morkakefunksjonen til fosteret Les gjerne mer om spesifikke ultralydundersøkelser nedenfor.
